دانستنیهای گردشگری سلامت
میتوان گفت سرآغاز مدرنیته در دنیا سبب پیداش گردشگری بوده است. انسان امروزی برای تنوع بین محیط کار و تفریح، به کنکاش محیطهای مختلف برآمد و همین سرآغازی شد برای تشکیل صنعت گردشگری با زیرساخت سرمایهگذاری.
بدین صورت گردشگری با تمامی انواع و اشکالش در دنیای مدرن امروز به صنعتی پیشتاز، اقتصادی و پُردرآمد، تبدیل شده است. ما در مقالهی پیش رو قصد داریم، به منظور تسهیل روند سفر درمانی، به تمام جوانب دانستنیهای گردشگری سلامت بپردازیم. توصیه میکنیم با ما همراه باشید.
گردشگری سلامت چیست؟
گردشگری سلامت، شاخهای از گردشگری است که در آن فرد معمولا از کشوری پیشرفته به کشوری کمتر توسعهیافته سفر میکند، تا از خدمات درمانی، پیشرفتهای پزشکی موجود و یا منابع طبیعی که خواص درمانی دارند استفاده لازم را ببرد، که در این میان از سیر در جاذبههای گردشگری کشور مقصد هم بینصیب نخواهد ماند. این خدمات میتواند یک جراحی درمانی یا زیبایی باشد و یا حتی استفاده درمانی از چشمههای آب گرم!
صادرات نامرئی
امروزه گردشگری نقش اساسی در توسعه اقتصادی و اجتماعی یک کشور دارد. به قدری که اقتصاددانان به عنوان صادرات نامرئی از این حوزه یاد میکنند. لازم به ذکر است که صنعت گردشگری در حال حاضر سومین صنعت پولساز جهان بعد از نفت و خودرو سازی است
و بنا به آمار و نمودار رو به صعود این صنعت پیشبینی میشود، بهزودی به اولین صنعت اشتغالزا و دومین صنعت از منظر گردش مالی بدل شود. و همچنین صنعت جهانگردی از طریق مبادله ارز توانسته است تأثیرات مثبتی بر اقتصاد کشورها داشته باشد.
قدمت گردشگری سلامت از دانستنیهای گردشگری سلامت
گردشگری سلامت بهعنوان بخشی از گردشگری، به این سبب بسیار حائز اهمیت است که قدمتی دیرینه در تاریخ دارد. سومریان حدود 4000 سال پیش، اولین مرکز سلامت را در کنار چشمههای آب گرم بنا کردند. اما اگر بخواهیم دقیقتر به تاریخ رجوع کنیم متوجه میشویم حدود 5000 سال پیش یعنی در واقع قبل از سومریان، یوگا و طب آیورودا در هند شاید نقطه عطفی بر سابقهی گردشگری پزشکی در جهان باشد.
اما به طور رسمتی یونانیان باستان با ساخت آسکلوپیا «مجموعههای درمانی و سلامت» اولین مراکز سلامت و بهداشت دنیا را ساختند و توانستند جمعیت زیادی از سراسر دنیا را در حوزهی سلامت و درمان جذب کنند. در قدم بعدی با کمرنگ شدن تمدن رم، میشود گفت آسیا به نخستین مرکز گردشگری سلامت در دنیا تبدیل شد.
تاریخچهی گردشگری سلامت در ایران
گردشگری سلامت در ایران تاریخچهی کوتاهی دارد. در واقع برای اولینبار در سال 1382 توریسم درمانی در گردشگری ایران توسط وزارت بهداشت مورد توجه قرار گرفت؛ البته هدف وزارت بهداشت بیشتر اشتغالزایی برای فارغ التحصیلان پزشکی به این موضوع ورود کرد و نه توسعه توریسم درمانی.
اما به مرور پس از ادغام سه سازمان میراث فرهنگی و سازمان ایرانگردی و جهانگردی توریسم درمانی به صورت مستقل و جدا در ایران ایجاد شد و توجه بیشتری به این حوزه شد.
انواع گردشگری سلامت
در یک تقسیمبندی اجمالی، میتوان این گردشگری را به سه قسم، جداسازی کرد:
1- گردشگری پزشکی
با اهمیتترین و حساسترین زیرشاخه، گردشگری پزشکی است. در واقع هدف اصلی گردشگری سلامت، همین گزینه است. چرا که به شکل مستقیم با جان گردشگر سر و کار دارد. در این نمونه، صرفا هدف از گردشگری، انجام فعالیتهای پزشکی پیشرفته در بیمارستانهای کشور مقصد است و کشورهایی در این زمینه بیشتر گردشگر جذب میکنند که علاوه بر داشتن تجهیزات پیشرفته، نیروهای پزشکی ماهر و بسیار کارآمدی را در اختیار داشته باشند.
2- گردشگری درمانی
سفر درمانی به مراکزی که مخصوص خدمات درمانی طبیعی است و نیز زیر نظر پزشک صورت میپذیرد، را گردشگری طبیعت درمانی میگویند. منظور از منابع و خدمات طبیعی؛ دریاچهی نمک، چشمههای آب گرم، ماساژ طبی، حمام گیاهی و یا طبیعت زیبا، پاک و آرام است که اغلب به قصد مداوای بیماران تنفسی، روماتولوژی و یا پشت سر گذاشتن دوران نقاهت بعد از عملهای جراحی انجام میپذیرد.
توانمندی ایران در گردشگری درمانی
کشور ایران با توجه به داشتن انواع و اقسام جاذبههای طبیعی بسیار، دارای ظرفیتهای زیادی در حیطهی گردشگری طبیعت درمانی است. این کشور میتواند به گردشگر درمانی در مکانها خدمات ویژهای ارائه بدهد. از جمله:
چشمههای آب گرم خلخال. چشمههای آب گرم اردبیل. چشمههای آب گرم گوگردی رامسر. گنبدهای نمکی.
همچنین بیشتر از هزار چشمه با خاصیت درمانی در ایران مشخص شده است که برای بیماریهای اعصاب، گوارش بسیار حائز اهمیت هستند. منبعهای شندرمانی یا دریادرمانی نیز که خاصیت زیادی برای اعضای بدن دارد، در ایران یافت میشوند.
3-گردشگری تندرستی
در این گونه، گردشگر صرفا برای جدا شدن از ناآرامیهای زندگی و تسکین روح و جسم، بدون نظارت پزشکی، سفر میکند. اغلب این نمونه از گردشگران، بیماری جسمی خاصی ندارند و در پی استفاده از طبیعت شفابخش و دوری از شلوغیها و بحرانهای شهری هستند. در واقع به تعریفی دیگر، این دسته از گردشگران بهجای درمان پس از بیمار شدن، به پیشگیری از بیماریها روی میآورند. لازم به ذکر است این دسته، خودش به دو بخش تقسیم میشود:
بخش اول:
گردشگر اولیه، از ابتدا هدف این گردشگر تندرستی، از انتخاب مقصد سفر، ارتقا سلامتی روح و جسم است. در واقع این فرد، در پی تجربههای تازه است.
بخش دوم:
گردشگر ثانویه، گردشگر تندرستی ثانویه، در سفر تفریحی یا کاریاش به صورت اتصادفی و ناگهانی با نمونهای از حفظ تندرستی مواجه میشود و از آن استفاده میکند. بهطور مثال، وی احتمال دارد در طول سفر در جلسهی آبدرمانی شرکت کند، یا در باشگاه ورزش کند. با اینکه قصد از انجام تمام اینها، نگهداری شیوهی سالم در زندگی است.
پتانسیل ایران در گردشگری تندرستی
ایران به دلیل گستردگی، در بسیاری از شهرهایش، مناطق بکری وجود دارند، که گردشگرهای تندرستی میتوانند برای گذراندن یک دورهی آرامبخش به آنجا سر بزنند. آنقدر این مکانها و ظرفیتها زیاد هستند که حتی مردم ایران نسبت به آنها بیاطلاع ماندهاند. مناطقی از جمله:
- مجتمع آبدرمانی سبلان
- حمام سنتی قاضی در اصفهان
- نیلوفر آبی در تهران و کیش
- مجتمع گردشگری تندرستی آترینا در کاشان
- سرزمین سلامتی در مشهد.
با توجه به این حجم عظیم مکانهای گردشگری، ما از شما دعوت میکنیم حتما به این مناطق سفر کنید و از این ظرفیتهای جذاب نهایت استفاده را ببرید. دراین منظور سایت ایرانچارتر با ارائهی انواع بلیط پرواز و رزرو هتل به شما کمک خواهد کرد که با خیالی آسوده به این مناطق سفر کنید و لذت ببرید.
دلایل افراد برای انتخاب گردشگری سلامت
در زمانی نهچندان دور، به یاد داریم اغلب سفرهای بیماران از کشورهای در حال توسعه به کشورهای پیشرفته و یا توسعهیافته بود. چرا که اینطور بهنظر میرسید، این سفرها به کشورهای پیشرفته، شانس بیشتری برای مداوا به بیمار میدهند، اما در نهایت اینگونه سفرها، سفری پر هزینه و طاقتفرسا بودند که حتا گاهی در آخر به شکست در روند درمان هم ختم میشدند. اما امروزه دیگر اوضاع تغییر کرده است و یک جریان کاملا معکوس در حال رخ دادن است.
به تعریفی دیگر امروزه بیماران به منظور درمان بیماریها، از کشورهای توسعهیافته به کشورهای در حال توسعه سفر میکنند. چرا که این سفرها به دلیل اینکه هزینه کمتری را برای دریافت بهترین خدمات درمانی به گردشگر سلامت تحمیل میکنند، بسیار کاربردی هستند. البته دلایل یا بهتر بگوییم مزایای دیگری هم برای انجام این سفرها وجود دارد که در ادامه مطلب، به آن میپردازیم. دلایلی از جمله:
هزینههای سرسامآور و ضعف در مراقبتهای پزشکی
هزینههای سرسامآور و ضعف در مراقبتهای پزشکی و سپس ناامید شدن فرد از درمان در کشور خود. از آنجایی که در برخی از کشورها، از جمله، سنگاپور، هندوستان، کاستاریکا، برزیل به مراتب هزینههای کمتری برای عملهای جراحی در نظر گرفته شده است، بنابراین این گزینه میتواندبه یک گزینه به صرفه و اقتصادی برای گردشگران تبدیل شود.
ممنوعیتهای مختلف در بعضی از کشورهای مبدا
ممنوعیتهای مختلف در بعضی از کشورهای مبدا که تابع به نوع سیاستها حاکم بر سازمان بهداشت آن کشور است، میتواند یکی از انگیزههای گردشگران سلامت باشد. بهطور مثال سقط جنین 120روزه در کشورهای اسلامی، یک عمل غیرمجاز تلقی میشود، در حالی در کشورهای فنلاند و نروژ این قانون، سختگیرانه اعمال نمیشود. بنابراین این سفر به این افراد کمک خواهد کرد.
کیفیت بالای مراقبتهای پزشکی و درمانی با جدیدترین تکنولوژیها
کیفیت بالای مراقبتهای پزشکی و درمانی با جدیدترین تکنولوژیها در کشورهای در حال توسعه. به طور مثال درمان انواع سرطانها در آمریکا یا سنگاپور شانس بیشتری برای موفقیت داشته است. چنانچه که انریکه سرمربی پیشین تیم ملی اسپانیا، هم پس از اینکه دخترش به سرطان مبتلا شد، به آمریکا سفر کرد تا روند درمان در این کشور صورت بگیرد. یا اگر بخواهیم از چهرههای مطرح ایران مثال بزنیم. مارال فرجاد، بازیگر سرشناس سینمای ایران است که به تازگی برای درمان بیماری سرطان به مجارستان سفر کرده است.
سیر و سیاحت در کنار درمان
گردشگری سلامت به بیماران کمک میکند تا در کنار روند درمان به سیر و سیاحت مکانهای تاریخی و فرهنگی آن کشور بپردازند. لذا تلاش آژانسهای گردشگری سلامت هم بر این امر تکیه دارد که برای گردشگر سلامت در کنار درمان بیماریاش، خاطرهای خوش و آرامشبخش از سفر بسازد. که در ازن امر مهم،ایرانچارتر میتواند یک عامل کمککننده برای تهیهی در سفر باشد.
زمان یکی از دغدغههای مهم بیماران است. در واقع یکی از مزیتهای گردشگری سلامت از همین نکته نشات میگیرد که در برخی از کشورها، سعی میشود، روند درمانی برای گردشگر، در کوتاهترین زمان ممکن انجام بپذیرد. چرا که نهایت مدت زمان یک ویزای درمانی، سه ماه است.
مزایای گردشگری سلامت برای کشورهای مقصد
در ادامه به مزایای گردشگری سلامت برای کشورهای مقصد میپردازیم.
توسعهی اقتصادی
حقیقتا اولین و مهمترین مزایای این صنعت، بخش اقتصادی آن است. چنانچه که مقدار گردش مالی این بازار بین 45٫5 – 72 میلیارد دلار آمریکا است. این عدد بر حسب حدوداً 16-14 میلیون بیمار فرامرزی تعیین شده است که هر یک حدود 6000-3800 دلار امریکا در هر مراجعه هزینه میکنند که هزینههای درمان، عبور از مرز، رفت و آمد محلی و اقامت را شامل میشود.
اشتغالزایی
زمانی که جذب گردشگر سلامت بهتر و بیشتر صورت بپذیرد، بنابراین مشاغل بهداشتی و درمانی بیشتری ایجاد خواهد شد. که این امر خود به تنهایی به افزایش کیفیت درمانی هم خواهد انجامید.
و دیگر مزیتها:
- امکانات و رفاه درمانی
- تبادل نظر و و دانش و تجربه متخصصان
- پیشرفت کشور میزبان در
- جایگاه علمی، اجتماعی و منطقهای
بهترین کشورها برای گردشگری سلامت
جالب است بدانید گردشگران سلامت، شهروندان کشورهای توسعه یافته یا کشورهای در حال توسعه هستند. بطور مثال بخش بیشتری از این گردشگران از کشورهای کانادا، ایالات متحده و انگلستان هستند و همچنین مقصد این گردشگران، کشور هایی از جمله: کاستاریکا، هند، برزیل، پاناما، مکزیک، ترکیه، سنگاپور، تایوان و آفریقای جنوبی است. چرا که هزینههای درمانی کمتری شامل میشوند.
در ادامه مطلب، تعدادی از این کشورها را نام خواهیم برد:
هندوستان خانهی جراحان قلب
یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری سلامت، هندوستان است. هند به ویژه در عرصهی جراحی قلب و پیوند استخوان ران و... به عنوان یک سرآمد در زمینهی خدمات پزشکی مطرح شده است. بد نیست بدانید، صنعت گردشگری پزشکی دومین صنعت ارزآور در هندوستان تلقی میشود.
ترکیه مهد چشمپزشکان
این کشور بهترین متخصصان چشمپزشک دنیا را در اختیار دارد. ترکیه در این مقوله سیاست درمانی خود را بر کمترین هزینه و با کیفیتترین درمان بنا کرده است. البته جالب است بدانید در این زمینه ایران یک رقیب قدیمی برای ترکیه محسوب میشود.
تایلند بهترین مقصد برای درمان ارتوپد
تایلند بجز در مقولهی ارتوپد، در کل یکی از بهترین مناطق توریستی محسوب میشود، که به دلیل داشتن بیمارستانهای فوق پیشرفته و تخصصی و در عینحال ارزانقیمت بسیاری از گردشگران سلامت را جذب خود کرده است.
برای جراحی پلاستیک به برزیل سفر کنید
برزیل به غیر از فوتبال، در عرصههای دیگری هم سرآمد است، یکی از این عرصهها، جراحیهای زیبایی است. در واقع برزیل پایتهت جعانی جراحی پلاستیک به حساب میآید. در حدی که در این کشور جراحیهای زیبایی به حیوانات هم رسیده است.
در نتیجه برای افرادی که قصد سفر درمانی به این کشورها را دارند، طبیعتا یکی از مراحلی مهمی که باید از سر بگذرانند، تهیهی بلیط سفر و پرواز به موقع است. در این راستا ایران چارتر، بهعنوان سایتی برای خرید اینترنتی بلیط هواپیما تلاش دارد این مسیر را برای گردشگران سلامت آسانتر کند.
بنابراین مهمترین هدف ایران چارتر آسانی در دسترسی و انتخاب بهترین گزینه در خرید بلیط هواپیماست. در نتیجه ایران چارتر به شما کمک میکند بتوانید قیمتها را بهصورت یککجا ببینید و آنها را برای زمانهای مختلف با هم مقایسه کنید تا به این ترتیب، بهترین زمان ممکن را برای سفر خود برگزینید.
امتیازات قابل توجه ایران برای توریسم درمانی
آب درمانی یکی از مهمترین جاذبهها و امتیازات ایران برای گردشگری درمانی است. قابل ذکر است که تا به الان بیش از 1000 چشمه آب معدنی ثبت شده است . خدمات ارزانقیمت پزشکی به نسبت دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه از دیگر مزایای ایران در این حوزه شمرده شده است.
اما، به دلیل نبود برنامهای کامل و جامع توریسم درمانی کشور و باتوجه به اینکه بیمارستانها موظف نیستند تعداد بیماران را به وزارت بهداشت گزارش کنند، آمار واحدی از بیماران خارجی یا گردشگران حوزه درمان وجود ندارد.
حتی آمار دقیقی از افرادی که با هدف معالجه یا استفاده از مراکز آب درمانی به کشور سفر می کنند نیز در دسترس نیست، اما به گفتهی برخی از مسوولان به طور معمول سالانه 20 هزار نفر از اتباع حاشیه خلیج فارس و عراق، با هدف درمان به ایران سفر میکنند. درمان بیماریهایی از جمله جراحی زیبایی، ناباروری، و همچنین بخش دندانپزشکی، از با اهمیتترین جاذبههای درمانی ایران برای خارجیها است. البته اغلب مراجعهکنندگان به مراکز درمانی ایران از کشورهای مختلف منطقه هستند.
یزد مقصد اکثر گردشگران پزشکی
شهر یزد علاوه بر جاذبههای گردشگری، در حوزهی گردشگری پزشکی نیز جایگاه ویژهای کسب کرده است. یکی از عمده دلایل مهم بودن این شهر در توریسم درمانی، بیمارستانهای مجهز و امکانات پزشکی بالایی است که دارد.
این شهر هر ساله میزبان عدهی زیادی از گردشگران سلامت، چه از داخل کشور و چه از خارج کشور است. این شهر دارای نزدیک به 1500 پزشک اعم از متخصص و عمومی، 300 دندانپزشک است و همین سبب شده این جایگاه ویژه را کسب کند.
تهران مقصد گردشگران جراحی زیبایی
استان تهران از مقاصد آشنا برای این نوع از گردشگران است، آنها تمام تلاششان را میکنند تا از خدمات درمانی مناسب و مراکز متعدد فوق تخصصی در حیطهی پزشکی پایتخت استفاده کنند. در این سالها تهران توانسته مقصد مناسبی برای گردشگران به خصوص گردشگران خارجی باشد که اغلب برای عملهای زیبایی به پایتخت سفر میکنند.
مشهد سالیانه 24 هزار گردشگر سلامت
مشهد را میتوان یکی از مقاصد عمدهی گردشگری سلامت در غرب آسیا است. بیمارستانهای مشهد، با اختلاف بهترین بیمارستانهای منطقه هستند، هزینههای تقلیل یافته درمان، پزشکان مجرب و ماهر در کنار جاذبه های گردشگری طبیعی موجب جذب گردشگران زیادی به این شهر شده است. لازم به ذکر است اکثر بیمارستان های خصوصی، امکان اقامت را هم برای گردشگران فراهم می آورند. بهتر است بدانید که طبق آمارها، تنها در سال گذشته، 24 هزار گردشگر سلامت برای مشهد 48 میلیون دلار درآمدزایی کرده است.
چالشهای گردشگری سلامت
مقولهی گردشگری سلامت با اینکه مزایای فراوانی دارد، گاهی اوقات خطرهایی با خودش به همراه میآورد. یکی از این خطرها دلالها هستند. دلالها سعی میکنند در ازای دریافت پورسانت از مراکز گردشگری ضعیف و سطح پایین، بیماران را راضی کنند تا به این مراکز اعتماد کنند. بنابراین احتمال این است که جان گردشگران به خطر بیفتد و یا در نهایت با سطح رضایت بسیار پایین آن مراکز را ترک کنند.
روند درمان و چگونگی انتخاب مراکز پزشکی
سفر همیشه ریسکها و دردسرهای مخصوص به خودش را دارد. بنابراین یک مسافر مبتلا به یک بیماری ریسکی چند برابر نسبت به بقیهی افراد تجربه خواهد کرد. نیمی از این ریسک و نگرانی گردشگر سلامت بابت این است که کدام مرکز درمانی، پزشک را انتخاب کند و نیز چگونه روند درمان را در کشورش دیگر طی کند.
در نتیجه لازم است گردشگران سلامت قبل از مسافرت، بهخوبی همهی جوانب را بسنجند و از قبل دربارهی آنها برنامهریزی کرده باشند. در واقع بهتر است قبل از سفر، ابتدا با یک پزشک متخصص صحبت کنند تا راهنماییهای لازم صورت بگیرد. همچنین باید توجه داشت قبل از اقدام به سفر حتما باید هماهنگیهای لازم با ارائه دهندگان خدمات درمانی در کشور مقصد صورت گیرد تا گردشگر با اطلاعات کافی سفر پزشکی را آغاز کند.
البته بهتر است تمامی بیماران قبل از اقدام به سفر حتما تمام واکسنهای ایمن سازی لازم را زده باشند. همچنین کسانی که مشکل زبان دارند، نباید از انتخاب یک مترجم حرفهای غافل شوند. حقیقتا مترجم حرفهای می تواند از اضطراب و دردسرهای سفر بکاهد.
دریافت ویزای درمانی
ویزای درمانی، یک ویزای حداکثر سه ماهه است که به شما این امکان را میدهد که برای انجام درمانهای پزشکی در کشور مقصد اقامت داشته باشید. درواقع ویزای پزشکی همان ویزای درمانی است. برای دریافت ویزای درمانی، باید از یک بیمارستان خصوصی و یا یک پزشک دعوتنامه معتبر تهیه کنید و
سپس باید به سفارت کشور مورد نظرتان اثبات کنید که روند درمانی شما در کشور مبدا امکانپذیر نیست یا به طور کامل انجام نمیشود. درضمن شما حتما باید به آن بیمارستان خصوصی کشور مقصد مراجعه کنید و سپس بایست به سفارت کشور خودتان این امر محرز که شما از پس هزینههای درمانی برخواهید آمد.
هزینههای گردشگری سلامت تحت پوشش بیمه
در این قسمت از دانستنیهای گردشگری سلامت قصد داریم به هزینههای گردشگری سلامت تحت پوشش بیمه بپردازیم. در حیطهی گردشگری سلامت، فرد متقاضی دریافت درمان در خارج از کشور، فقط در شرایطی میتواند شامل بیمه شود که تجهیزات درمانی در کشورش پیشرفته نباشد و نتواند در درمان بیماری کمککننده باشد یا هزینههای درمان بسیار بیشتر از کشورهای دیگر باشد.
بنابراین بیمه بسیاری از گردشگران سلامت را حمایت نخواهد کرد. البته ناگفته نماند که به تازگی بیمههایی تحت عنوان بیمههای گردشگری سلامت در کشورها شکل گرفته تا بیماران را در برابر حوادثی که به روند درمان توریست مربوط نمیشود، محافظت کند.
نتیجهگیری دانستنیهای گردشگری سلامت
در گردشگری سلامت، گردشگر در کنار درمان، به دنبال آرامش است. ما در این نوشتار تلاش کردیم به تمام جوانب و دانستنیهای گردشگری سلامت بپردازیم تا افرادی که به منظور سلامت سفر میکنند، آگاهانه در این مسیر قدم بردارند. ناگفته نماند که یکی از قدمهای مهم در این مسیر، مقولهی حمل و نقل و رزرو هتل و... است. بنابراین ما به شما برای رهایی از این دغدغهها، ایرانچارتر را پیشنهاد میکنیم.
در سایت ایرانچارتر به راحتی میتوانید انواع و اقسام بلیطها را مشاهده کنید و سپس با خیالی آسوده پروازی سریع و مناسب داشته باشید.